Was de bitcoin rond de jaarwisseling nog 7.200 dollar waard, woensdagavond werd de cryptomunt voor zo’n 8.750 dollar verhandeld. Volgens de site Coindesk was dit de hoogste stijging in een dag, sinds de munt zijn dieptepunt van 6.250 dollar bereikte afgelopen oktober.
In het kielzog gingen ook andere cryptomunten als ethereum en litecoin in waarde omhoog. De hele cryptomarkt heeft op dit moment een waarde van zo’n 239 miljard dollar, waarvan bitcoin nog altijd de dominantste en waardevolste munt is.
De bitcoin klimt langzaam op
Bitcoin deed in het in de tweede helft van vorig jaar nog slecht, door de scepsis die ontstond rondom Facebooks digitale munt libra. De kritische houding van toezichthouders creëerde zorgen rondom zaken als privacy, de invloed die cryptomunten zouden hebben op monetair beleid en veranderingen in het financiële landschap.
Maar nu lijkt bitcoin toch op te krabbelen uit z’n dal. Josh Rager, een bekende Amerikaanse bitcoinanalist, verwacht dat de munt in de tweede helft van het jaar zelfs weer over de 10.000 dollar heen schiet.
Geen effect op je belastingaangifte
Sinds 2019 moet je belasting betalen over je bitcoins, omdat de Belastingdienst ook cryptovaluta als vermogen rekent. Gelukkig willen ze de waarde van je bezit weten op 1 januari over het jaar waarover je aangifte doet. Dus als je in 2020 aangifte gaat doen over 2019, is de peildatum 1 januari 2019. Op dat moment bleef de waarde van de munt nog steken op zo’n 7.200 dollar.
Nieuws over bitcoin en blockchain volgen? Schrijf je dan in voor onze cryptonieuwsbrief, met één keer per maand de belangrijkste updates.
Lees meer:
- 2019 was een prima jaar voor cryptomunten, met Chainlink als absolute topper
- Bitcoin is dit jaar bijna in waarde verdubbeld, maar deze cryptomunt presteert nog beter
- Een club Nederlandse economen wil dat DNB experimenteert met een eigen cryptomunt
- Bitcoin kent nog steeds 3 fatale manco’s die pleiten voor andere blockchain-varianten